FAQ

In onze Frequently Asked Questions vindt u reeds heel wat informatie over Uninterruptible Power Supply (UPS), noodstroomvoorzieningen met batterijen of aggregaat, en veel meer. Werking, mogelijkheden, installatie, en de vele voordelen die een betrouwbare UPS uw zaak kan bieden.

UPS-systemen van PK Solutions bieden u de garantie van ononderbroken activiteit en de gemoedsrust van beveiligde data en processen.

Indien u in deze FAQ toch niet het antwoord vindt dat u zocht, staan wij klaar voor alle andere vragen.

Wat is een ononderbroken stroomvoorziening of UPS?

Een ononderbroken stroomvoorziening of een UPS-systeem (Uninterruptible Power Supply) is een elektrisch apparaat dat noodstroom levert aan een belasting wanneer de ingangsstroombron of de netstroom uitvalt.

Een UPS-systeem heeft drie hoofdfuncties: het conditioneert de binnenkomende vuile stroom van het nutsbedrijf om u een schone, ononderbroken stroomvoorziening te bieden, het voorziet in een doorvoerstroom om doorzakkingen of kortstondige stroomonderbrekingen op te vangen en het maakt naadloze omschakeling van het systeem mogelijk tijdens een volledige stroomonderbreking.

Wat is het verschil tussen eenfasige en driefasige UPS-systemen?

Fasen van een UPS, zoals een eenfasige UPS of een driefasige UPS, beschrijven het aantal elektrische fasen dat een UPS ontvangt en verzendt. Elektriciteitsbedrijven wekken driefasige stroom op omdat dat de meest efficiënte manier is om elektriciteit over lange afstanden te transporteren.

Voor grotere stroomverbruikers, zoals grote datacenters, industriële productie en ziekenhuizen, blijft de stroom als driefasig, waarvoor een driefasige UPS nodig is. Voor kleinere stroomverbruikers, waaronder woon- of kantoorgebouwen en de meeste scholen, wordt de stroom omgezet in eenfasige stroomvoorziening.

Welke UPS hebt u nodig?

UPS'en krijgen een vermogen in volt-ampère (VA) dat varieert van 300 VA tot 5.000 kVA. Dit vermogen vertegenwoordigt de maximale belasting die een UPS kan ondersteunen, maar het mag niet precies overeenkomen met de belasting die u hebt.

Om ruimte te laten voor groei is de beste praktijk om een UPS te kiezen met een VA-waarde van 1,2x de totale belasting die u nodig hebt om te ondersteunen. Als uw UPS motoren, frequentieregelaars, medische beeldvormingsapparaten of laserprinters ondersteunt, voeg dan meer VA-capaciteit toe aan uw vereisten om rekening te houden met de hoge stroomtoevoer die optreedt bij het opstarten van deze apparaten.

Bedrijven die een snelle groei verwachten, moeten een hogere vermenigvuldigingsfactor gebruiken dan 1,2x. Nieuwere serverhardware heeft vaak een hogere energiebehoefte dan oudere modellen, dus door rekening te houden met extra VA zal er meer en nieuwere apparatuur worden toegevoegd.

Wat betekent autonomie?

De duur van de batterij bij een bepaald laadniveau wordt de "autonomie" van de batterij genoemd. Een UPS-batterij kan van enkele minuten tot enkele uren worden gedimensioneerd, maar de kosten van een grote batterij bij een hoge belasting kunnen soms betekenen dat een dieselgenerator moet overwogen worden.

Verhoging van de 'autonomie' wordt bereikt door het toevoegen van extra parallel geschakelde accu-strings, maar het is belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de laadcapaciteit van het UPS-systeem.

Wat zijn de verschillende soorten UPS-systemen?

UPS-systemen zijn gegroepeerd volgens de topologie, die verwijst naar de manier waarop de UPS en het elektriciteitsnet samenwerken. Dit vertaalt zich in het niveau van efficiëntie en betrouwbaarheid die u van uw stroombron kan verwachten. Er zijn drie hoofdtypen UPS-topologieën:

Stand-by UPS'en zorgen ervoor dat de apparatuur kan worden uitgeschakeld totdat de UPS een probleem detecteert, waarna de UPS overschakelt naar batterijvoeding om deze te beschermen tegen verzakkingen, pieken of onderbrekingen. Deze topologie is het meest geschikt voor toepassingen die een eenvoudige back-up vereisen of met minder gevoelige apparatuur, zoals kleine kantoren/thuiskantoren en point-of-sale apparatuur.

Lijninteractieve UPS'en regelen actief de spanning door de spanning van het elektriciteitsnet te verhogen of te verlagen alvorens het door te geven aan de beschermde apparatuur of door een beroep te doen op de batterijvoeding. Lijninteractieve modellen zijn ideaal voor toepassingen waar bescherming tegen stroomstoringen vereist is, maar de netspanning relatief schoon is. Hoofdverdeelkast (MDF) en tussenverdeler (IDF) communicatiekasten, niet-gecentraliseerde server- en netwerkkamers en algemene IT-behuizingen zijn ideaal geschikt voor deze topologie.

Online UPS'en bieden het hoogste niveau van bescherming door apparatuur te isoleren van ruwe netvoeding van AC naar DC en terug naar AC. In tegenstelling tot andere topologieën, biedt deze dubbele omzettingsmethode geen overdrachttijd naar de batterij voor gevoelige apparatuur, aangezien de elektriciteit al afkomstig is van de UPS. De online, dubbele conversie UPS-topologie wordt het best toegepast op bedrijfskritische apparatuur en locaties waar de stroomvoorziening slecht of zeer onbetrouwbaar is.

Wat is ECO-modus?

De ECO-modus wordt vaak 'Actieve stand-by' genoemd en wordt vooral gebruikt op plaatsen waar de algemene netvoeding relatief stabiel is of waar de belasting niet gevoelig is voor netstoringen. De UPS draait in bypass voor normale omstandigheden en brengt de belasting, zonder onderbreking, over naar de omvormer (online modus) wanneer de netspanning uitvalt.

Moet ik een rack-mount of een tower UPS installeren?

Vormfactoren hebben betrekking op de vormoriëntatie van de UPS en de manier waarop deze wordt geïnstalleerd. De meeste UPS'en vallen in een van de twee vormfactorcategorieën: in rack gemonteerd of vrijstaand als toren.

Gemonteerde UPS-systemen kunnen worden geïnstalleerd in een serverrack of een muur. Dit zijn meestal eenfasige UPS'en, maar verschillende fabrikanten bieden een aantal rack-mount UPS'en aan die driefasige of meerfasige UPS modellen zijn. Een rackgemonteerde UPS is ideaal voor organisaties die ruimte willen besparen door apparatuur te consolideren in een rack of behuizing of door gebruik te maken van traditioneel onderbenutte wandruimte.

Voor UPS-systemen in bijna elke grootte is een toren of een vrijstaande vormfactor beschikbaar. Van kleine SOHO UPS'en tot datacenter UPS'en die te groot zijn om in een rack te passen, is de tower vormfactor een populaire manier om rackbehuizingsruimte te besparen of afzonderlijke UPS'en in te zetten voor een gedecentraliseerde stroombeveiligingsarchitectuur.

Hoe kies ik de juiste UPS?

Het kiezen van een UPS is meer dan het bepalen van de grootte en de vorm die u nodig hebt. De extra functies die beschikbaar zijn bij verschillende UPS-modellen zijn zeer uiteenlopend en verschillen van fabrikant tot fabrikant. Dit kan u helpen wanneer u de keuze moet maken tussen de verschillende UPS-systemen die op de markt worden aangeboden.

Verlengde UPS-systemen met langere looptijd:

De meeste UPS-systemen zijn uitgerust met interne batterijen om hun elektrische belasting gedurende 10 tot 15 minuten te ondersteunen. Voor sommige toepassingen is echter meer back-up van de batterij nodig.

Verlengde batterijmodules (EBM's) zijn extra batterijen die op een UPS kunnen worden aangesloten om de autonomietijd te verlengen. Afhankelijk van het percentage van de totale belasting van de UPS die u gebruikt en het aantal aangesloten EBM's, kan een UPS gemakkelijk een looptijd van enkele uren bereiken.

  • Generatorcompatibele UPS:
    Als u over de nodige ruimte beschikt, garandeert de koppeling van een generator met een UPS dat uw noodstroomsysteem u door elke denkbare stroomonderbreking heen helpt. Wanneer een UPS en generator samen worden ingezet, is het de rol van de UPS om de stroom gedurende één tot vijf minuten op peil te houden, dat is hoe lang het duurt voordat een generator opstart.
  • Netwerkgeconnecteerde UPS:
    Als u een gedecentraliseerde stroombeveiligingsarchitectuur hebt, weet u hoe belangrijk het is om een UPS met netwerkbewakings- en beheersmogelijkheden te hebben. De zichtbaarheid op afstand op al uw UPS'en is niet alleen een kwestie van gemak. Het stelt u in staat om problemen snel op te lossen zonder tijd te verspillen aan het reizen van locatie naar locatie.

Waarom kiezen voor een modulaire UPS?

De belangrijkste voordelen van het gebruik van een modulair UPS-systeem is de mogelijkheid om het vermogen van de UPS te verhogen wanneer dat nodig is. De UPS-modules zijn hot swappable en kunnen op elk gewenst moment in de toekomst worden toegevoegd. Modulaire systemen zullen normaal gesproken één of meer extra voedingsmodules accepteren om hun nominale capaciteit te bereiken, waardoor ze inherent "N+1" zijn en redundantie bieden.

Andere voordelen van modulaire UPS-systemen zijn efficiëntie en reparatietijd. Een UPS-systeem werkt op het hoogste rendement wanneer het zijn maximale nominale capaciteit benadert. Reparatie kan worden bereikt door een volledige voedingsmodule te vervangen in plaats van fouten te zoeken tot op het niveau van de componenten. Een klant kan een reservermogenmodule op locatie houden, zodat technici op locatie een defect apparaat kunnen repareren.

Wat is het verschil tussen een overspanningsbeveiliging en een UPS?

Een overspanningsbeveiliging biedt enkel dat: beveiliging tegen overspanning. Een UPS biedt overspanningsbeveiliging, en regelt daarnaast ook continu de binnenkomende spanning, en zorgt voor een back-up van de batterij in het geval van een stroomstoring. Vaak ziet u piekstroombeveiligingen die op een UPS zijn aangesloten voor extra overspanningsbeveiliging en extra uitgangsaansluitingen.

Hoeveel UPS-batterijruntime heb ik nodig?

Tijdens een stroomonderbreking hebt u voldoende accu-looptijd nodig om systemen netjes uit te schakelen of over te schakelen naar een back-upgenerator. U kunt een optionele externe batterijmodule (EBM) toevoegen om de looptijd te verlengen.

Hoe wordt de looptijd van de batterij beïnvloed als ik de belasting van de UPS verminder?

Er kan sprake zijn van een aanzienlijke verlenging van de autonomietijd. Over het algemeen zal een UPS die vijf minuten bij volle belasting levert, vijftien minuten bij halve belasting leveren.

Mijn bedrijf is te klein voor beschermende maatregelen. Heb ik echt een UPS nodig?

Stroomproblemen maken geen onderscheid en kunnen iedereen treffen. Uw pc's, servers en netwerk zijn net zo belangrijk voor uw bedrijf als een datacenter voor een grote onderneming.

Downtime is kostbaar in termen van hardware en potentieel verlies van goodwill, reputatie en verkoop. Voeg ook de vertragingen toe die onvermijdelijk optreden bij het herstarten van geblokkeerde apparatuur, het herstellen van beschadigde bestanden en het opnieuw uitvoeren van processen die werden onderbroken.

Een gedegen strategie voor stroombescherming is een kosteneffectieve verzekering.

Waarom is de stroomkwaliteit vandaag de dag zo'n probleem?

De huidige hightech IT-apparatuur en besturingseenheden zijn veel gevoeliger voor elektrische storingen en zijn belangrijker voor de kritieke functies van veel bedrijven dan in het verleden. Als gevolg daarvan komen stroomkwaliteitsproblemen tegenwoordig vaker voor en zijn ze duurder dan ooit.

Zijn stroomkwaliteitsproblemen altijd waarneembaar?

Neen. In veel gevallen kunnen storingen leiden tot onmerkbare schade aan circuits en andere componenten, een belangrijke oorzaak van voortijdige uitval van apparatuur en problemen zoals computerblokkeringen. Veel problemen met de stroomkwaliteit blijven onopgelost, met als gevolg verlies van inkomsten en gegevens.

Hoe wordt de betrouwbaarheid gemeten?

De betrouwbaarheid van het vermogen wordt meestal aangegeven als een percentage van de tijd dat het vermogen beschikbaar is (zie tabel). Zo biedt het elektriciteitsnet in de VS en West-Europa bijvoorbeeld drie negens van betrouwbaarheid - het vermogen is voor 99,9 procent van de tijd beschikbaar. Omdat die 8,8 uur downtime zich vertaalt in aanzienlijke kosten, hebben IT- en telefoonnetwerkdiensten minstens vijf negens aan betrouwbaarheid nodig.

Reliability averageNon-availability per year
99%88 hours
99.9%8.8 hours
99.99%53 minutes
99.999%5.3 minutes
99.9999%32 seconds
99.99999%+3.2 seconds

Hoe worden telefoonsystemen en IT-apparatuur beïnvloed door inconsistente stroomvoorziening?

Onregelmatige stroom is een verspilling van kostbare tijd en geld. Als klanten hun telefoonsystemen (en andere elektronische apparatuur) blootstellen aan een inconsistente stroomvoorziening, zijn ze kwetsbaar voor schade aan hardware en software, gegevenscorruptie en communicatiestoornissen. De tijd en kosten van het vervangen van apparatuur, evenals het bedrijfsverlies tijdens storingen en vervanging, kunnen grote invloed hebben op het bedrijfsresultaat.

We hebben een generator. Heb ik nog steeds een UPS nodig?

Een generator zal uw apparatuur NIET beschermen tegen stroomproblemen. U hebt een UPS nodig om te garanderen dat de apparatuur operationeel blijft tot de generator aanschakelt en stabiliseert, wat vaak enkele minuten in beslag neemt.

Wat gebeurt er als de UPS overbelast is?

Als de UPS overbelast is, bijvoorbeeld als de beschermde apparatuur en/of belasting meer stroom verbruikt dan deze kan leveren, brengt de UPS de belasting over naar de bypass (gedurende enkele minuten) totdat de overbelastingsconditie is omgekeerd. Als de overbelastingstoestand aanhoudt, worden sommige UPS-modellen automatisch uitgeschakeld.

Wat veroorzaakt overbelasting van een UPS?

Er zijn twee mogelijke antwoorden: (1) de UPS is ondermaats (de belasting is bijvoorbeeld 1200 VA, maar er is een UPS van 1000 VA meegeleverd), of (2) u hebt meer apparatuur op de UPS aangesloten dan waarvoor de UPS is ontworpen.

Waarom is energiebeheersoftware belangrijk?

Hoewel UPS-systemen over het algemeen robuust en betrouwbaar zijn, moeten ze voortdurend worden bewaakt en ondersteund. De software voor energiebeheer bewaakt en diagnosticeert continu de toestand van het net, de batterijen, energiebronnen en de toestand van de interne elektronica van de UPS. De UPS-software en connectiviteitskaarten maken bewaking en beheer op afstand mogelijk. Alsook het voorzien van een clean shutdown en besturing van de belastingselementen.

Kan ik sms- of e-mailwaarschuwingen krijgen als er iets misgaat?

UPS-systemen kunnen de mogelijkheid hebben om fileservers te waarschuwen dat ze op een ordelijke manier moeten worden uitgeschakeld wanneer zich een storing heeft voorgedaan of om gebruikers per sms/e-mail op de hoogte te stellen.

Wat als het UPS-systeem zich in een afgelegen of onbemande kamer bevindt en het UPS-alarm klinkt?

Met behulp van een extern alarmpaneel worden UPS-systeemalarmen nagebootst bij het externe alarm dat gebruikers waarschuwt voor de UPS-anomalie. De UPS kan ook alarmen aan het gebouwbeheersysteem leveren. Een andere mogelijkheid is een SNMP/netwerkkaart die in de UPS is gemonteerd, waarmee de belangrijkste medewerkers via e-mail of SMS-berichten kunnen worden gewaarschuwd.

Kan ik de temperatuur en luchtvochtigheid in de omgeving van de UPS bewaken?

Jazeker, een externe omgevingssensor geeft temperatuur- en/of vochtigheidsinformatie via de SNMP/netwerkkaart.

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een UPS-systeem?

  • De gelijkrichter zet wisselspanning om in gelijkspanning, laadt de accu's op en houdt de drijfspanning op peil. Het verwerkt overbelastingen en buffers en kan grote schommelingen in de ingangsspanning accepteren.
  • De omvormer zet DC-spanning om in AC-spanning, regelt en filtert AC-spanning.
  • De statische bypass verbindt automatisch de lading met netvoeding als de overbelasting of de fout voorkomt.
  • De batterij zorgt voor een noodstroomvoorziening wanneer de netvoeding uitvalt.

Wat zijn de voordelen van een externe onderhoudsbypass-schakelaar?

  • Mogelijkheid tot totale isolatie voor UPS-onderhoud, zonder de belasting te verstoren.
  • Volledig veilig en gebruiksvriendelijk, eenvoudige schakelvolgorde, geen risico op back-feeding UPS.
  • Het gebruik van elektrische vergrendeling zorgt voor een 'no-break' overdracht zonder complexe en dure sleutelvergrendeling.
  • Kan eenvoudig worden aangepast om grotere klemmen voor oversized kabels op te nemen.
  • Kan worden gebouwd met volledige MCB/MCCB-bescherming of alleen isolatie, afhankelijk van de eisen van de locatie.
  • De unit kan ook worden voorzien van shunt trip faciliteiten voor 'emergency power off' (EPO) op de ingang en bypass schakelaars.
  • Kan buiten de normale uren worden geïnstalleerd door een bekwame elektricien, zodat de UPS tijdens de normale uren kan worden geïnstalleerd zonder verdere uitschakeling.
  • Mogelijkheid voor 'two input' systemen die meer flexibiliteit en zekerheid bieden voor de kritische belasting.
  • Lokale MCB/MCCB's maken het mogelijk om de kabels lokaal af te slanken zonder extra beschermingsvoorzieningen.

Wat betekent de 'Design Life' van een batterij?

De kwaliteit van de batterij kan worden bepaald door de 'design life', meestal tussen de 5-12 jaar voor VRLA-batterijen. De 'levensduur' is niet en zal nooit een gegarandeerde levensduur zijn en is afhankelijk van verschillende factoren zoals omgeving, temperatuur, onderhoud, aantal ontladingscycli, laadregime, enz.

Gebaseerd op onze ervaring verwachten we over het algemeen dat een '10-jarige batterij' van goede kwaliteit, mits naleving van de installatierichtlijnen en optimale omgevingscondities na ongeveer 8 jaar vervangen zal moeten worden.

Wat is een 10-jarige batterij?

10 jaar is de algemene term die wordt gegeven aan batterijen met een hoge integriteit die volledig voldoen aan IEC60896-2 in termen van constructie, prestaties en levensduur van het ontwerp. Gewoonlijk kosten ze iets meer dan standaard verzegelde loodzuuraccu's. Ze bieden een levensduur van 10-12 jaar, koperen insteekklemmen met schroefdraad, brandvertragend materiaal (UL94-VO) en worden over het algemeen geselecteerd voor hoogwaardige installaties zoals ziekenhuizen en telecommunicatie.

Hoe beïnvloedt de omgevingstemperatuur de batterijen?

Een van de belangrijkste factoren van batterijveroudering en prestaties is de omgevingstemperatuur. Het optimale temperatuurbereik voor een VRLA-batterij is 20-25°C. Hogere omgevingstemperaturen verbeteren de prestaties, maar verouderen een batterij snel. 20°C is de optimale accutemperatuur. Bij 30°C wordt de levensduur van de batterij gehalveerd.

Als de omgevingstemperatuur rond een accu-set niet onder controle is, kan een voortijdige uitval van de accu's optreden, wat kan leiden tot een kostbare vervanging van de accu's en steevast tot stilstand van het systeem.

Een batterijuitval als gevolg van oververhitting kan ook leiden tot een volledige systeemuitval, wat pas duidelijk wordt wanneer de accuset tijdens een stroomuitval onder belasting wordt geplaatst.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x